top of page

Taiteen tekemisen merkityksestä

Taiteen tekemisen merkityksestä ihmisen hyvinvointiin on yhä enemmän tutkimuksellista näyttöä. Tämä tieto ei kuitenkaan lisää hyvinvointiamme, kunnes yhä useampi saa ja löytää oman henkilökohtaisen kokemuksen taiteen vaikuttavuudesta.Luovuus on meissä yhtä läsnä kuin hengityksemme, mutta jos liikaa pidämme kiinni kontrollista ja rationalisoimme, pysymme siinä maailmassa, johon liian moni meistä on kasvanut: mallioppimiseen ja suorituskeskeiseen työskentelyyn.


Se asettaa kriitikon olkapäällemme, lamauttaa luovan virtauksen ja estää meitä kokeilemasta, koska luovuuden edellytys on kontrollista irti päästäminen. Kokemukset kouluvuosien arvostelusta on tuonut monelle tunteen ”en osaa, en ole riittävän hyvä,” ja moni jättää väliin sen, mikä on myös heille lahjaksi annettu. Vertailu varastaa sen ilon, joka kuuluu jokaiselle.


Taide puhuu omaa kieltään, sitä ei voi selittää, se täytyy tuntea ja kokea.


On antauduttava prosessille ja virtaus, pienikin, alkaa meissä kulkea johonkin suuntaan. Se ei ole niinkään, että teemme, vaan sitä, että annamme luvan sille tulla, mikä meistä haluaa tulla ulos. Otamme sen vastaan, annamme sen tulla näkyväksi luomisprosessin kautta. Se, mitä syntyy on usein yllätys tekijälleen; ”en suunnitellut tätä”. Prosessin äärellä voimme tuntea vastustusta, luovuttamisen halua, epävarmuutta ja jälleen löytämisen iloa, vapautumista ja voimaantumista. Usein kaikki muu unohtuu.


Jos jotakin voisin muuttaa suhtautumisessa taiteen tekemiseen, niin se on sen näkeminen: liian usein katsomme arvostelemalla lopputulosta ”tuotteena” ja ohitamme peilin, jossa työ puhuu yhteydestä itseemme. Järkeistämme, ohitamme olennaisen, vuorovaikutuksen, yhteyden, itsemme. Kun arvostelemme, teemme sen suhteessa johonkin ulkoiseen. Kun arvostamme, avaamme yhteyden itseemme: mitä tämä minussa herättää?


Omaa työtä, joka on syntynyt, tulisi katsoa kuin vastasyntynyttä, ihmettä, jonka äärellä hiljenemme, koska tiedostamme elämän ihmeen. Se on suurelta osin mysteeri. Se ei katoa meistä!


Kun luomme, mitä ihmeitä luommekaan!Miten syvältä sisimpämme kaivosta luovuus nostaa vettä pöytäämme ja ravitsee meitä tavalla mihin mikään muu ei pysty. Kukaan muu ei tunne sinua niin kuin sinä! Luova viisauden lähteesi on sinua varten!


Niissä hetkissä, kun Omataan ilmestyy uusia taidetöitä, on jotakin niin kaunista ja puhuttelevaa. Olemme elämän äärellä, jotakin on tullut ulos, aiheuttaen milloin hämmennystä, yllätystä, itkua, vapautusta, iloa. Meidän ei tarvitse ymmärtää kaikkea, mutta merkityksellistä on ottaa vastaan ja arvostaa.


- Sillä se, mitä olemme kantaneet sisällämme, yllättäen kantaakin taiteessa meitä.Sinun luovuutesi puolesta,

Rina


***


ART AND JOY tarjoaa Sinulle mahdollisuuksia syventää luovaa yhteyttä itseesi eri tavoin.

Ekspressiivinen, taideterapeuttinen työskentely yhdistää eri taiteen muotoja: kuvallista ilmaisua, luovaa kirjoittamista, musiikkia, liikettä/tanssia, sekä draamaa. Tämä ei edellytä minkäänlaisia taiteellisia taitoja; kyse on itsensä äärelle pysähtymisestä, itsensä kuuntelemisesta. Kaikki ON sinussa. Toukokuussa 3.5. alkaen jatkuu viikottain tiistaisin klo 17-20 kokoontuva pienryhmä TUNNE ITSESI, johon voit tulla mukaan kuukaudeksi tai useammaksi. Ryhmä jatkuu syksyllä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: rina@artandjoy.fi 044-0717012Comments


bottom of page