top of page

Mistä minä tiedän

Nyt maalataan!

Olen jo useamman vuoden haaveillut siitä, että saisin viedä maalaustelineitä puistoon tai vaikka torille, eri paikkoihin, sinne missä ihmiset nyt ylipäätään on ja liikkuu. Nyt se toteutuu!


Huomenna on ensimmäinen Art and Joy:n maalauspiknik HML Linnanpuistossa klo 14-18, tulevana keskiviikkona ensimmäinen Paint and Wine - ilta Green Café:ssa Hml kirkon kupeessa klo 17.30-19.30. Omatassakin niitä on mahdollista viettää ja vaikka tilata omalle kaveriporukalle. Vielä en tiedä onko ketään tulossa, mutta sen tiedän, että luotan täysillä luovan ilmaisun voimaan osana hyvinvointiamme ja olen onnellinen, että saan työkseni mahdollistaa monipuolisesti tätä toimintaa, kutsua toisia mukaan luovaan leikkiin. Ettäs tervetuloa! :) Ja tottavie luotan ja sisimmässäni tiedän, on paljon niitä jotka tuntevat sisimmässään sen saman kuin minäkin olen joskus tuntenut: olisi ihana luoda jotakin, maalata, mutta kynnys aloittamiseen usein on...vähintäänkin...korkea.


On se niin suuri toki, joskus ihan mahdottoman suuri ja kovaääninen, se kriitikko ihmisen olkapäällä, joka sanoo, että en minä osaa piirtää, en maalata, mitä joskus koulussa viimeksi olen jotakin tehnyt. Ehkä se silloin oli kivaakin, mutta tunne siitä, onko jokin itse tehty hyvää, oli kovin riippuvaista palautteesta. Ja oli niin paljon töitä, mitä on tehty mallista, ja sekös lannistaa kun ei mene viivat ihan sinne minne niiden ajattelee tai haluaisi menevän.... ja joku aina "osaa paremmin." Olen tehnyt töitä vapautuakseni omasta kriitikostani ja useamman vuoden olen auttanut toisia kohtaamaan omansa ja vapautumaan siihen mikä meille kaikille on annettu luonnon lahjana: ihana luovuus.


Luova ilmaisu on jokaisen omaa, yksilöllistä, eikä sitä pidä lähteä vertaillen arvostelemaan. Luomisprosessi on niin paljon suurempi, laajempi, syvempi ja merkittävämpi kuin se miltä työn lopputulos näyttää. Sillä on niin paljon enemmän annettavaa kun mitä olemme koulussa koskaan oppineet vastaanottamaan. Ja vertailu syö aina pois sen ilon, joka meille kuuluu.Lapset onneksi osaavat omistaa tämän lahjan. Yksikin tarina on, kun äiti kertoi lapselleen opettavansa aikuisille piirtämistä ja maalaamista, niin lapsi kysyi hämillään: tarkoitatko, että he ovat unohtaneet??!?


Vincent Van Gogh taas kannustaa meitä: "If you hear a voice within you say 'you cannot paint,' then by all means paint, and that voice will be silenced" (vapaa suomennos: Jos kuulet sisälläsi äänen joka sanoo 'en osaa maalata', niin käy ihmeessä maalaamaan, ja tuo ääni vaikenee.)


Luovuus on lahja, sen sisäisen sanattoman maailmamme tulkki, joka meissä jokaisessa on. Se, joka hakee ja etsii meissä muotoa tullakseen vastaanotetuksi. Se, mitä me muovaamme, muovaa meitä. Haaveeni on saada tarjota ihmisille kokemuksia siitä luovasta löytöretkestä, kun kaksi sisäistä rantaa ihmisessä kohtaavat, kuin bluetoothin kautta toisensa löytävät laiteparit, yhteys syntyy ja meissä kasvaa suurempi itseymmärrys ja itsemyötätunto, joka vapauttaa meitä elämään yhteydessä luovaan ytimeemme.


Se, että ei tiedä mistä aloittaa, ei haittaa. Se ei ole este. Kaikki olemme ensin vahvistaneet lihaksiamme voidaksemme kääntyä pikkupötkönä selältä vatsalle, katsoa maailmaa vähän toisin, ryömineet, kontanneet, nousseet lopulta jaloillemme ja valloittaneet maailmaa, koska se kasvun suunta on ollut meissä selvä. Se pienen ihmisen uteliaisuus nähdä, tuntea ja kokea mitä kaikkea ympärillä olevassa maailmassamme tapahtuu.


Aikuisiällä luovuuteen heittäytyminen sisältää tuota samaa uteliaisuutta, mutta ehkä kiinnostus on kääntynyt sisäänpäin, koska ymmärrämme enemmän, että siellä on toinen maailma, omien kokemustemme, tarinoidemme ja mielikuvituksen maailma, jossa löytyy niin paljon mielenkiintoista, että kun luovan polun itsestään löytää, sitä haluaa jatkaa, koska.... niin se vaan on...se tuntuu...yhtäkkiä.. kodilta.Meillä on aina tilaa, silloinkin kun ajattelemme, että olemme ahtaalla, tai emme löydä kaipaamaamme tilaa. Sitä on, kun annamme sitä itsellemme. Sitä voi harjoitella mielessäänkin, mitä jos oman kaaoksen keskellä asettaisin tyhjää tilaa itseni vain olla, sitä mitä nyt olen, sitä mitä tunnen, ja se kaikki on riittävä, se kaikki on arvokasta ja vastaanottamisen ja elämisen arvoista. Rikkaus on siinä, että tunnistamme OMAN rikkautemme, sitä on meille monin tavoin annettu, usein myös kovien kärsimysten kautta. Nähdäksemme, että elämän ilo ja voima piilee keskeneräisyydessä, siinä, että annamme itsemme luvan olla matkalla.


Niin minä tuon teille maalaustelineitä, koska eikö kaikki ala leikistä ja siitä, että ei oteta itseä ja elämää liian vakavasti. Sitä minäkin opettelen! Saa olla niin kuin on ja se on hyvä. Saa leikkiä, kokeilla ja löytää oman mielikuvituksensa.


Muistaa sen, mitä emme ole unohtaneet.


Luovuus on pelosta luopumista, siihen luottamista, että kaikista merkittävin kompassi, elämän rikas, repaleinen ja kaunis maasto on aina ihmisen sisällä.


Minä niin haluan madaltaa sitä kynnystä, jolla kriitikko seisoo ja estää meitä ottamasta vastaan itseämme ja astumaan kohti niitä luovia ja innostavia polkuja, jotka ihminen kyllä tuntee sisällään todeksi. Uskon, että sinäkin.

Jos haluat osallistua Art and Joy:n luovaan toimintaan,

maalauspiknikin ja paint and wine- illan lisäksi on nyt kesäkuussa avoin ateljee Omatassa ke 24.6. klo 10-18 välillä, ja muita päiviä tulossa...

Elokuussa alkaa myös kerran kuussa kokoontuva aikuisten naisten luova ryhmä, johon voi ilmoittautua. Kesän aikana alkaa todennäköisesti myös uusi taideterapiaryhmä. Pysy kuulolla tai kysy lisää: rina@artandjoy.fi 044-0717012


Lämmöllä,

Rina
72 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page