HALUAISITKO KUUNNELLA ENEMMÄN ITSEÄSI MUTTA ET OIKEIN TIEDÄ MITEN SEN SAISI TAPAHTUMAAN?

- Sinä olet oman elämäsi aarrekartta.


Hiljaa yksin oleminen on usein vaikeaa.


Ajatukset poukkoilevat ja tulee levoton olo, tekemättömät työt tai muut vaivaavat asiat tulevat kuin vuoronumerolla jonoksi eteemme, on ehkä epämukava olla, pian turhaudun ja ajattelen, ei tästä tule mitään! En minä nyt jaksa! Tv-ohjelman katsominen on kyllä paljon rentouttavampaa! Yrityksemme pysähtyä itsemme äärelle muistuttaa ehkä joskus myös vähän samaa, kuin odotaessamme jonkin pidemmän ohjelman latautumista koneella, käymme kärsimättömiksi ja vaikka latauksen loppuun ei ehkä olisi niin pitkä matka, tuskastumme ja luovutamme. "Ei mulla nyt ole aikaa tähän!" Ja ennen kuin huomaakaan, löytää sitä itsensä tekemässä jotain ihan muuta. "En mä osaa olla!"


Se huokaus, joka syntyy turhautumisessamme, uskon, kantaa aarteita sisällään.


Onhan se niin. Silkka oleminen, joutilaisuus - kuka sitä meille opettaa? - on edelleen hyvin vaikeaa suoda itselleen tässä suoritusyhteiskunnassa. Kuka tukee sitä? Kuka antaa sille tilaa? Aikaa? Vauhti ja suoritusajatukset tarttuvat ympäristöstä herkästi. On kiire. On paljon tehtävää. Mitään ei tapahdu jos en minä tee. Kuka sitten tekee? Ei minulla ole aikaa jäädä paikoilleen. Arjen ja oman elämän sisältöjen, vastuun ja ympäristöstä tulevien ärsykkeiden hyörinässä kadottaa herkästi keskuksensa ja omat ajatuksensa. Pieninä joutilaisuuden hetkinä, sen sijaan, että olisi itsensä kanssa, on helppoa tarttua kännykkään ja uppoutua toisten tarinoihin ja jotenkin unohtaa - itsensä. Sen sijaan, että löytäisi ja ajattelisi omia ajatuksiaan - tunnistaisi ja tunnustaisi ne itselleen, tai etsisi niitä muiden mielipiteiden joukosta- uraudumme helposti samoihin sisäisiin ja ulkoisiin polkuihin, eikä mikään muutu, jos mikään ei muutu.


Jos en tiedä mitä haluan, miten voin tietää mitä haluan?


Hannu-Pekka Björkman on kirjoittanut "Sanassa kärsivällisyys yhdistyy mielestäni kaksi asiaa: kärsimys ja ystävällisyys." Yhdistämme itsemme kuu